Učitavam...
(U slucaju duzeg učitavanja, pritisnite ovdje)


Novi projekt Ergonomike - dizajn slubenih odora za hrvatske rendere

ERGONOMIKA je u suradnji s poznatim hrvatskim modnim dizajnerom prof. Ante Toni Vladislaviem i tri hrvatska proizvoaa odjee realizirala PROJEKT DIZAJNA SLUBENIH ODORA ZA DJELATNIKE JAVNIH USTANOVA NACIONALNIH PARKOVA I PARKOVA PRIRODE koji je obuhvatio ljetnu i zimsku kolekciju OUTDOOR i INDOOR odjee.

Uvjetovane specifinostima kretanja i boravka u prirodi po svim vremenskim prilikama, u skladu s HRN EN normama. Kroj odjee ukljuuje usvajanje sportskog, odnosno radno-sportskog izgleda kojim se omoguuje komoditet pri obavljanju razliitih poslova u prirodi, izbjegava se šivanje po mjeri, a omoguuje se skidanje/dodavanje dijelova zavisno o primjeni u razliitim geografskim regijama i godišnjim razdobljima.

U ovom projektu Lidija Loborec, direktorica ERGONOMIKE sudjelovala je sa segmentom ergonomskog oblikovanja i zaštitne funkcije odjevnih predmeta, ali i kao koordinator cijelog projekta. U prvoj fazi ERGONOMIKA je imala zadau provesti analizu uvjeta u kojima hrvatski renderi obavljaju terenske poslove u nacionalnim parkovima i parkovima prirode razliitih klimatskih zona (od Mljeta, Krke, preko Velebita, Brijuna, Kopakog rita do Medvednice i umberka).

Prema rezultatima provedenih anketa, primjedbama i prijedlozima rendera, trebalo je sve te razliitosti pomiriti odabirom materijala i pravilnim ergonomskim oblikovanjem odjee. Kroj odjee trebao je ukljuiti usvajanje odnosno radno-sportskog izgleda kojim se omoguuje komoditet pri obavljanju razliitih poslova u prirodi, izbjegava se šivanje po mjeri, a omoguuje se skidanje/dodavanje dijelova zavisno o primjeni u razliitim geografskim regijama i godišnjim razdobljima.

Istodobno je trebalo oblikovati i odjeu djelatnika i djelatnica na prihvatu gostiju u zatvorenim prostorima (INDOOR) koja e tvoriti cjelovitu sliku s OUTDOOR kolekcijom. (ubaci sliku s ormara) Prema dizajnerskoj ideji prof. Vladislavia baziranoj na tri boje koje simboliziraju more (zelena), rijeke i jezera (plava), kamen i zemlju (sivkasto-be) izraeni su prototipovi u suradnji s tri hrvatska konfekcionara koji su mogli odgovoriti zahtjevima u skladu s HRN EN normama i zadanim rokovima.

Odrane su dvije prezentacije. Prva je odrana u Ministarstvu kulture na kojoj su predstavnici nacionalnih parkova i parkova prirode prihvatili idejni projekt, a na drugoj su probni uzorci predstavljeni medijima. Nakon testiranja probnih uzoraka krenula je proizvodnja i uoi Dana planeta zemlje 22.05.2006. djelatnici svih nacionalnih parkova i parkova prirode dobili su nove odore koje su prezentirali u Parku prirode Medvednica.
10.09.2006.
Ostale vijesti