Učitavam...
(U slučaju dužeg učitavanja, pritisnite ovdje)

Novi projekt Ergonomike - dizajn službenih odora za hrvatske rendžere

ERGONOMIKA je u suradnji s poznatim hrvatskim modnim dizajnerom prof. Ante Tonči Vladislavićem i tri hrvatska proizvođača odjeće realizirala PROJEKT DIZAJNA SLUŽBENIH ODORA ZA DJELATNIKE JAVNIH USTANOVA NACIONALNIH PARKOVA I PARKOVA PRIRODE koji je obuhvatio ljetnu i zimsku kolekciju OUTDOOR i INDOOR odjeće.

Uvjetovane specifičnostima kretanja i boravka u prirodi po svim vremenskim prilikama, u skladu s HRN EN normama. Kroj odjeće uključuje usvajanje sportskog, odnosno radno-sportskog izgleda kojim se omogućuje komoditet pri obavljanju različitih poslova u prirodi, izbjegava se šivanje po mjeri, a omogućuje se skidanje/dodavanje dijelova zavisno o primjeni u različitim geografskim regijama i godišnjim razdobljima.

U ovom projektu Lidija Loborec, direktorica ERGONOMIKE sudjelovala je sa segmentom ergonomskog oblikovanja i zaštitne funkcije odjevnih predmeta, ali i kao koordinator cijelog projekta. U prvoj fazi ERGONOMIKA je imala zadaću provesti analizu uvjeta u kojima hrvatski rendžeri obavljaju terenske poslove u nacionalnim parkovima i parkovima prirode različitih klimatskih zona (od Mljeta, Krke, preko Velebita, Brijuna, Kopačkog rita do Medvednice i Žumberka).

Prema rezultatima provedenih anketa, primjedbama i prijedlozima rendžera, trebalo je sve te različitosti pomiriti odabirom materijala i pravilnim ergonomskim oblikovanjem odjeće. Kroj odjeće trebao je uključiti usvajanje odnosno radno-sportskog izgleda kojim se omogućuje komoditet pri obavljanju različitih poslova u prirodi, izbjegava se šivanje po mjeri, a omogućuje se skidanje/dodavanje dijelova zavisno o primjeni u različitim geografskim regijama i godišnjim razdobljima.

Istodobno je trebalo oblikovati i odjeću djelatnika i djelatnica na prihvatu gostiju u zatvorenim prostorima (INDOOR) koja će tvoriti cjelovitu sliku s OUTDOOR kolekcijom. (ubaci sliku s ormara) Prema dizajnerskoj ideji prof. Vladislavića baziranoj na tri boje koje simboliziraju more (zelena), rijeke i jezera (plava), kamen i zemlju (sivkasto-bež) izrađeni su prototipovi u suradnji s tri hrvatska konfekcionara koji su mogli odgovoriti zahtjevima u skladu s HRN EN normama i zadanim rokovima.

Održane su dvije prezentacije. Prva je održana u Ministarstvu kulture na kojoj su predstavnici nacionalnih parkova i parkova prirode prihvatili idejni projekt, a na drugoj su probni uzorci predstavljeni medijima. Nakon testiranja probnih uzoraka krenula je proizvodnja i uoči Dana planeta zemlje 22.05.2006. djelatnici svih nacionalnih parkova i parkova prirode dobili su nove odore koje su prezentirali u Parku prirode Medvednica.
10.09.2006.
Ostale vijesti