Učitavam...
(U slucaju duzeg učitavanja, pritisnite ovdje)


Prezentacija projekta redizajna zatitne odjee u INA-i


Slika 1.
Prošli mjesec Ergonomika je odrala u velikoj dvorani INE Naftaplin u Šubievoj ulici u Zagrebu prezentaciju PROJEKTA REDIZAJNA ZAŠTITNE ODJEE za Sektor proizvodnje nafte i plina.
Realizacija projekta trajala je preko dvije godine, a vodili su ga :
Prof. Ante Toni Vladislavi, dizajner, redovni profesor Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu i
mr. sig. Lidija Loborec Rezo, viši savjetnik Ergonomike d.o.o. Zagreb

U okviru projekta razvijena je suradnja s hrvatskim proizvoaima tekstila i zaštitne odjee, te su proizvedeni potpuno novi materijali s antistatikim svojstvima koji po kvaliteti potpuno zadovoljavaju sve tehnike zahtjeve za korištenje u naftnoj industriji, kao i specifine zahtjeve poslova u INA SD istraivanje i proizvodnja nafte i plina. Antistatika svojstava materijala s utkanim inoks nitima ispitana su pri pri Institutu za ekologiju, tehniku i inovacije u Beu.


Slika 2.

Slika 3.

Slika 4.

Slika 5.

Slika 6.
U pripremi projekta obavljeno je snimanje uvjeta rada na nekoliko karakteristinih lokacija, analizirani su radni postupci kojima bi odjea mogla umanjiti uinkovitost, odnosno ograniiti tjelesne aktivnosti i poloaje, te su provedeni ciljani intervjui s radnicima-korisnicima zaštitne odjee, sve s ciljem usklaivanja sigurnosnih, ergonomskih i estetskih zahtjeva sa tehniko-tehnološkim zahtjevima radnih mjesta. U realizaciju projekta aktivno su se ukljuili predstavnici Sindikata radnika INE Naftaplina prikupljajui primjedbe radnika na postojeu i novu zaštitnu opremu.

Projekt sadri kolekciju zaštitne odjee za zaposlene u proizvodnji nafte i plina, koncipiranu na nain da je mogue kombinirati komplete prema zahtjevima poslova za :
  • upravno-nadzorno osoblje (povremeno prisutno u procesu rada)
  • tehniko-nadzorno osoblje (trajno prisutno u procesu rada)
  • operativno osoblje (trajno izloeno oteanim uvjetima u procesu rada)
  • osoblje u laboratorijima
Unutar svake skupine postoji mogunost kompletiranja s obzirom na godišnja doba (ljeto/zima) odnosno na spol (M/).

Izraene probne uzorke testirali su zaposlenici INA Naftaplina u ljetnom periodu i zimskom periodu, a nakon mjesec dana korištenja uzoraka zaštitne odjee provedena je anketa kojom su radnici dali svoje primjedbe na kvalitetu materijala, ergonomsko, funkcionalno i estetsko oblikovanje proizvoda. Rezultati ankete bili su izuzetno dobri, a pojedinane korisne primjedbe usvojene su pri izradi konanih uzoraka koji e posluiti u procesu javne nabave osobne zaštitne opreme.

Ljetnu i zimsku kolekciju zaštitne odjee nosile su manekenke i manekeni posebno odabrani za ovakvu prigodu. Prezentacija je vrlo dobro prihvaena od strane rukovodstva i radnikih predstavnika INE Naftaplina, a razmišlja se i o nastavku suradnje s drugim dijelovima INE.

Na slikama 1 do 6 prikazan je dio ljetne i dio zimske kolekcije nove zaštitne odjee za radnike INA Naftaplina. Na slici 7 su voditelji projekta - Ante Toni Vladislavi i Lidija Loborec Rezo, direktor proizvodnje INA NAFTAPLINA - Vladislav Brki, direktorica Odjela sigurnosti, zaštite i ekologije INA d.d. - Lidija Bertovi, voditeljica projekta od strane INA Naftaplina – Sanja Mesi i predsjednik Sindikata radnika INE Naftaplina, Josip Adakovi.

Slika 7.

03.06.2009.
Ostale vijesti