Učitavam...
(U slucaju duzeg učitavanja, pritisnite ovdje)


Psihika optereenja - stres i mobbing

Strunjaci Ergonomike prisustvovali su 1. meunarodnom kongresu "Era nove ekonomije i novih zanimanja - stres i mobbing" koji je odran u splitskom hotelu "Lav" od 7. do 9. studenoga ove godine. Organizator ovog znaajnog dogaaja je Udruga Split zdravi grad, a suorganizatori kongresa uz Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor bili su Svjetska zdravstvena organizacija, HZJZ, KBC Split, Pravni fakultet Sveuilišta u Zagrebu i Medicinski fakulet Sveuilišta u Splitu.

Teme izlaganja bile su namijenjene specijalistima medicine rada, pravnicima, strunjacima zaštite na radu i ekonomistima. Eminentni strunjaci iz desetak europskih zemalja te Amerike i Japana prezentirali su preko 40 izlaganja tijekom tri dana u paralelnim sesijama i radionicama.
Predavai su u svojim izlaganjima ukazali na uzroke i posljedice danas najraširenije pojave u svijetu rada koja zahvaa sve djelatnosti i sve razine zaposlenih, a utjee i na ivot ostalog dijela populacije.

Zajednika crta u izlaganjima ukazuje na potrebu mijenjanja odnosa u sferi rada u korist humanizacije rada, poštenog odnosa prema zaposlenima te zaokret od do sada vladajueg zakona slobodnog trišta i neogranienog gomilanja kapitala, prema zakonu odrivog razvoja i postizanju pravednijih odnosa u svijetu rada.
Ekonomski pokazatelji govore u prilog takvom obratu, jer bezono iskorištavanje ljudskih resursa od strane malog broja onih u ijim rukama su kapital i mo, urušava sustav na kojem su sazdani. Posljednji dogaaji svjetske krize koja je krenula upravo iz tako sazdanog sustava upravo su potvrdili tu zajedniku nit svih izlaganja sudionika Kongresa.

Slušajui svjetski poznate strunjake i njihove zakljuke nemogue je biti pesimist prema buduem razvoju svjetske ekonomije i odnosa prema radnicima i radu.

Više na našem blogu iz zaštite na radu.
21.11.2008.
Ostale vijesti