Učitavam...
(U slučaju dužeg učitavanja, pritisnite ovdje)

Prednosti e-learning metode

Ključno je pitanje što upravi nudi e-learning i koje im prednosti donosi. Temeljne prednosti e-učenja su1:

a) Za zaposlenike:

 

  • ne moraju napuštati svoje radno mjesto, tj, nemaju troškova putovanja, smanjenje gubitka vremena;
  • uče samostalno rješavati probleme na koje će naići u stvarnosti;
  • suradnja između učenika u nastavnom procesu kako bi se pospješilo učenje i motiviranost, te timskim pristupom postigli bolji rezultati.

 

b) Za upravu:

 

  • ima stalan i dobar uvid u procese izobrazbe i sadržaj učenja;
  • ima pouzdan sustav nadzora i kontrole procesa, mjerenja napretka i postignuća prema različitim kriterijima (individualno/skupno).

 

c) Za stjecanje znanja:

 

  • obuhvaća sve razine poduzeća – raspon znanja i vještina koje se uče veoma je velik;
  • mora što točnije simulirati stvarne situacije da bi bili zanimljivi i potgicajni;
  • treba biti maksimalno individualizirani i prilagođeni, jer ni jedan polaznik nije isti niti se priprema za iste zadatke;
  • mora imati pouzdan sustav ulaznog i izlaznog ispitivanja;
  • mora biti prilagodljiv, lako nadogradiv, i raznolik.

Ako se radi o području sigurnosti i zaštite zdravlja zaposlenih u poduzeću, svakako će biti interesantno upravi ponuditi kombinaciju e-learning učenja kombiniranog s interaktivnim pristupom učenju za one radnike koji još nisu ovladali vještinom uporabe računala. Tu priskaču u pomoć stručnjaci Ergonomike koji u skladu s procjenom opasnosti izrađuju programe osposobljavanja za rad na siguran način i produciraju prikladne sadržaje u obliku DVD i Power Point prezentacija, te odgovarajuću obrazovnu dokumentaciju za provjeru znanja.

Naravno, da bi uprava prihvatila novi pristup osposobljavanju svojih zaposlenika za rad na siguran način, opravdano je očekivati da njeni članovi i sami budu informirani (u okviru obveznog osposobljavanja poslodavca i ovlaštenika poslodavca) pozitivnim učincima kvalitetnog pristupa osposobljavanju.

Promjene dolaze sporo. Da bi do njih došlo, vrlo je često potrebna promjena svijesti, prepoznavanje vrijednosti e-learninga i promjena načina razmišljanja. No taj proces ne treba biti borba, već konverzacija, i zahtijeva vrijeme, upornost i strpljenje.

Pri tome je ključno imati viziju, koja može doći s bilo koje razine neke tvrtke ili institucije, no važno je osigurati da je podržava uprava!


1 Prema autoru dr.sc. Vladimiru Pašagiću, dipl. ing. Višem stručnom suradniku DZM-a